Област Стара Загора

Пазар на булки в с.Могила
ежегодно събитие

с.Могила,Община Стара Загора,Област Стара Загора

Вашата оценка
3.6 от 7 гласа
16.03.2019 г. -
16.03.2019 г.


 
Роми-калайджии от всички краища на България се веселят на традиционния си за Тодоровден събор в старозагорското село Могила.
Фолклорни фестивали и събори
Тук, по традиция, става сглядата между младите, а семействата им се разбират каква сума трябва да се даде за булката. Затова жените идват набелени и начервени, а мъжете - с по една пачка пари.
Фолклорни фестивали и събори
Според обичая при калайджиите , след като младите се харесат, родителите им се договарят каква сума ще бъде платена от страната на младежа за булката.Всяка година, на традиционният пазар за булки, момичетата на възраст между 12 и 15 години идват силно белосани и начервени,
Фолклорни фестивали и събори
Всички са със затъкнали китка зад ухото, а мъжете идват със събраните пачки банкноти, с които да откупят своята изгора.

При калайджиите пазарлъкът започва, след като младите се харесат. Ако момичето е девствено, това покачва значително цената му. Ако пък е на възраст над 20 години, вече се приема за стара и цената й е по-ниска.

И макар че тук всичко изглежда доста фриволно, майките не изпускат от очи дъщерите си и водят тежки преговори с кандидат-жениха. Той трябва да е от рода на медникарите - като тях самите - и да е в състояние да плати добра зестра.

Всички кандидат-булки се държат предизвикателно в пъстрите си одежди.

Те искат да омаят най-личните ергени и често танцуват под звуците на ориенталска или ромска музика кръшни кючеци.

И тази година на пазара синеоките роми са най-търсени и най-привлекателни и за двата пола сред калайджиите. За тях са нагласени и най-големите пачки.

По традиция семейството на момчето плаща много по-голяма зестра, отколкото семейството на момичето. И ако парите са кът, в сила влиза "натуралният обмен".

Така понякога цената на една булка се изчислява, например, в крави или овце. Жените, които не ти взимат пари на първа среща всъщност излизат най-скъпо, шегуват се мъжете по време на пазара за булки край с. Могила в Старозагорско.

За да не рискуват да си „изпатят” с вечно искаща и мрънкаща жена, калайджиите – ергени си купуват млада булка.
Фолклорни фестивали и събори
Плащаш веднъж и после цял живот – твоя, определят тайната на щастливия брак продавачите на невести на известния пазар в старозагорско.

Всички на пазара за булки в село Могила са от рода на медникарите. Те са източноправославни и в никакъв случай не искат да се смесват с ромите от турски произход, изповядващи исляма.

Да живее пазарът на булки! Това нормално ли е през 21 век?
Фолклорни фестивали и събори
Market Gypsy brides in Bachkovo
Market Gypsy brides in Stara Zagora

За контакти : Адрес - п.к. 6052 с.Могила, Телефон - (041276) 260; 232Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания