Изпратено от Вас

Фолклорни фестивали и събори


Документален филм за сраженията при Дряновският манастир по време на Априлското въстание (възстановка).


Автор: Васил Тодоров.
За контакти: vrabcheta@abv.bg


Сайт на Организацията :
Национално дружество ''Традиция''Описание :
През вековете Дряновският манастир е средище на българската просвета и култура. Играе основна роля в подготовката на Априлското въстание в Първи Търновски окръг. Тук са струпани запаси от храни и оръжие.

На 29 април в селата западно от Търново сформират голяма чета (200 души) - четата на поп Харитон с помощници Бачо Киро и Христо Караминков - Бунито. Четата се отправя през нощта към Габрово и на 29 април достига Дряновския манастир. Манастирът е обкръжен от близо 10000 души редовна войска и башибузуци под командването на Фазлъ паша. Битките продължават 9 дена.

На 7 май през нощта въстаниците правят опит за пробив при който загиват по-голямата част от тях. Защитата на Дряновския манастир е един от военните върхове на въстанието.


Национално дружество “Традиция”
е доброволна, неполитическа, патриотична и културно-просветна общност на граждани, проявяващи професионални и любителски интереси към традициите във въоръжените сили по отношение на моралните ценности, воинските ритуали, униформените облекла, нагръдните знаци, историческото оръжие и военните символи.

Членовете са с официална клубна униформа, пресъздаваща близо половинвековната национална четническа традиция – от Първата българска легия (1862 год.) до Илинденско-Преображенското въстание (1903 год.). Клубните членове разполагат с униформи от различни епохи - средновековни, хайдушки, опълченски, руски артилерийски (от 1877-78 год.), и др. Огнестрелното ни въоръжение (пушки и револвери) е автентично и годно да възпроизвежда изстрели с халосни боеприпаси за културни цели.


Указания за участие:
Сайтът дава възможност да публикувате всичко, което искате да кажете или покажете. Какво ви харесва, от какво се интересувате, какви каузи поддържате, за какво ви пука, какво искате да промените, какво сте открили и искате да споделите и т.н. и т.н.

Идеята ни е да бъде трибуна за изява на всички фотографи и оператори, любители и професионалисти. По този начин се опитаме да привлечем вниманието на потребители и медиите с нещо, което сте създали. В това поле за изява няма ограничения. Стига да има какво да кажете или покажете. Съчетанието между видео и снимки е перфектното решение за популяризиране на идеи, каузи, събития. Молим Ви, изпратените материали да са свързани с тематичната насоченост на сайта.

Към всеки дигитален материал напишете кратко изложение, относно тематиката или каузата, която защитавате. Моля, в заглавието на e-mail да изпишете "Изборът на Администратора". С изпращането на писмото Вие давате съгласието си да публикуваме изпратения материал. Ако Вашият материал бъде одобрен, сайтът се задължава да публикува информация за Автора (e-mail, адрес, име на Организация, тел. за контакти, линк и др.)

Адрес за кореспонденция:
e-mail: bgsabori@gmail.com

Задължително е Изпращача да посочи Автора или Носителя на авторските права.

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: ОББ
BIC: UBBSBGSF
IBAN: BG61 UBBS 8888 1000 0371 92
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.comВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания